banner 1

IKRAR WAJACLUB
BAHAWASANYA KAMI KELAB PEMILIK KERETA WAJA, DENGAN INI MERAKAM SETINGGI PENGHARGAAN DAN TERIMA KASIH KEPADA SELURUH AHLI-AHLI ATAS SEMANGAT KERJASAMA DAN SETIAKAWAN SAMA ADA DALAM MAKNA INDIVIDU ATAU BERKUMPULAN. SELARAS DENGAN DASAR MISI DAN VISI KELAB, MAKA KAMI DENGAN INI BERIKRAR DAN BERJANJI,

* BERAZAM AKAN MEMPERTAHANKAN KEHARMONIAN DAN KEAMANAN KELAB SERTA MENJAGA NAMA BAIK KELAB DI PERSADA DUNIA PERMOTORAN NEGARA KHASNYA DAN DUNIA AMNYA

* BERAZAM AKAN MENJADIKAN KELAB KAMI SEBUAH ENTITI YANG DAPAT MEMBERI IMPAK POSITIF DALAM MEMBANGUNKAN NEGARA DARI SUDUT DUNIA PERMOTORAN

* BERAZAM AKAN MENINGKATKAN MARTABAT DUNIA PERMOTORAN NEGARA KE TAHAP GLOBAL.

* BERAZAM AKAN MEMERANGI SEGALA GEJALA-GEJALA NEGATIF SEBALIKNYA MENJADIKAN AKTIVITI BERKELAB SEBAGAI SATU INTITUSI YANG MENGUNTUNGKAN AGAMA, BANGSA DAN NEGARA.

* BERAZAM AKAN MEMBANGKITKAN SEMANGAT CINTAKAN BARANGAN TEMPATAN DALAM ERTIKATA PATRIOTIK YANG SEBENAR.

* DAN

* BERAZAM AKAN MEMASTIKAN WAJACLUB MELAHIRKAN GENERASI PELAPIS YANG BERGUNA PADA MASYARAKAT MALAYSIA

Sembang

Rabu, 1 Jun 2011

Salam Terakhir

Nampaknya sejak saya tidak lagi  memberikan fokus pada beberapa laman blog dan web milik WC, seperti seakan berlaku sesuatu yang tidak menarik untuk melihat beberapa laman yang dinyatakan. Bukanlah untuk mengatakan  dengan adanya saya kesemua laman-laman tersebut hidup tetapi mungkin tuan-tuan kena terima kenyataan juga apa yang saya luahkan diatas benar-benar berlaku contohnya macam blog WC Negeri Sembilan dan Blog Senarai Ahli. Baru-baru ini saya terpanggil juga untuk mengedit sedikit laman blog senarai ahli WC. Itupun setelah seseorang di Pahang tersilap mengedit kod html blog berkenaan sehingga menu tab utamanya hilang...hehehehe..hari ini ketika melayari blog-blog WC saya terbaca pulak ngomelan si jerung tentang hala tuju WC seterusnya sekali lagi saya terpanggil untuk turut sama mengomel!

Saya kira semua telah tahu, inilah kali pertama setelah keluar dari WC, saya mencampuri urusan pentadbiran WC secara drastik dan mungkin bagi sesetengah ahli agak kasar! Apa boleh buat. Dah berkali-kali saya katakan saya tidak mahu terlibat lagi dengan WC secara directly tetapi anda semua terus mengikat saya.

Untuk apa yang dibimbangkan oleh sdr jerung itu, sebenarnya dalam diam-diam saya panjat juga tingkat 6 Wisma Yayasan Negeri Sembilan itu untuk bersemuka dengan pegawai pendaftar yang memang banyak soal untuk menguruskan atau tepatnya cuba menyelamatkan status sah pendaftaran WC ini setelah beberapa orang yang saya harapkan untuk berbuat demikian telah mengambil langkah " tunggu dan lihat".

Saya tidak marah, tetapi jika anda semua betul-betul ingin menghargai apa yang telah saya buat.....MOHON tahun depan untuk sessi 2012....nama saya tiada lagi dalam apa-apa jawatan dalam WC hatta sebagai Penasihat pun. Tuan-tuan sedia maklum, WC mempunyai barisan Penasihat. Ertinya bukan saya seorang sahaja Penasihat. Kita ada Lola, abg Din, Peyruz dan beberapa nama lagi. Tetapi anda semua seperti melupakan mereka. Rasanya tidak baguslah begitu ye....!

Ariosssssssssss....."Wajaclub Peneraju Dunia Permotoran Negara"

1 ulasan:

 1. ok bg...taun dopan dah blh retired wc...thank u abam joe...keh3

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket

Wawasan

Tujuan utama penubuhan WajaClub ialah untuk menghimpun seberapa ramai pemilik kenderaan jenama proton waja untuk bernaung di bawah satu pertubuhan yang sah berdaftar. Dengan itu ahli-ahli dapat bertukar-tukar pendapat dan berbincang tentang industri permotoran Negara. Sehingga kini, ahli-ahli WajaClub merangkumi beberapa negeri di Semenanjung Malaysia iaitu Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Wilayah Persekutuan, Pahang, Terengganu, Kelantan, Perak, Kedah dan Pulau Pinang. Dari permulaan bilangan ahli tidak sampai 50 orang, statistik terkini menunjukkan bilangan ahli WajaClub hampir mencecah 200 orang. Wajaclub telah berhasil mengadakan beberapa majlis perjumpaan antara ahli, menganjurkan majlis berbuka puasa, majlis rumah terbuka, hari keluarga, Mesyuarat Agung Tahunan, sambutan kemerdekaan, sambutan tahun baru, menyertai beberapa autoshow, interTT dengan beberapa kelab kereta lain dan beberapa lagi program berbentuk kemasyarakatan.

Logo

Kelab menggunakan lambang kereta nasional waja yang direkabentuk secara grafik. Kelab hanya menggunakan 2 warna sahaja iaitu putih dan merah.

Warna putih yang menjadi warna asas lambang kelab menunjukan sifat keikhlasan dikalangan ahli-ahli kelab dalam menangani segala perkara secara musyawarah.

Warna merah pada garisan yang membentuk jalur putus-putus menghala ke bonet depan kereta menunjukan bahawa pertubuhan ini memiliki semangat tabah dan berhati waja serta tidak mengenal erti kecewa dalam mengharungi segala dugaan berpersatuan. Sesuai dengan imej ‘waja’ itu sendiri, warna merah pada jalur tersebut yang diakhiri dengan tanda seperti anak panah, menunjukan setiap ahli mempunyai hala tuju yang satu iaitu untuk menaikan nama kereta proton waja di persada dunia.

Manakala teks ‘WajaClub’ di bawah lambang kereta tersebut adalah sebagai lambang penaung kelab dan menjadi tapak kepada keseluruhan lambang. Teks ‘WC’ pula menunjukan semangat gabungan setiakawan antara sesama ahli.

Moto

“WajaClub Peneraju Dunia Permotoran Negara”..

Monolog.....
Aku dan WajaclubKeindahan Kembara Yang Tidak Terjangkakan
Bermula dengan suka-suka sekadar mencari teman-teman akhirnya Menemukan rakan dan sahabat

Mungkin pengaruh atau memang dah dilorongkan, jenama kereta nasional waja ini langsung tiada dalam kotak fikirku. Aku lebih senang ke hulu ke hilir malah melewati segenap negeri di Malaysia ini dengan Iswara hijauku. Kalau terfikirpun untuk menukar kenderaan lain, MPV adalah sasaran utamaku. Maklum keluargaku besar. 7 orang semuanya. Sebelum terjebak dengan kelab kereta waja ini, aku ceritakan dulu bagaimana aku terjebak membeli ‘waja’ ini dulu. Ya, aku tidak memaksa kalian membaca kisah ini, tetapi jika kalian memang telah membaca sampai ke teks ini, maknanya secara tanpa sedar, aku telah menjebak kalian ke dunia permotoranku

Ceritanya bermula begini, seperti biasa aku dengan rakan kongsiku ingin bertemu dengan seorang pustakwan untuk bersarapan pagi. Memang semaklum aku dia mengguna pakai wira putih. Kira jenama kereta nasional la. Dalam perjalanan bertemu dengannya, rakan kongsi aku menalipon pustakawan itu, dia menjawab dia sekarang menunggu kami di sebuah restoran sekitar Bandar Baru Bangi. Kami bergegas ke sana. Aku parking kereta aku betul-betul berhadapan restoran dan kerusi tempat dia minum. Dia senyum tawar melihat aku dan rakan kongsi aku keluar dari saga iswara hijauku. Memang hampeh!. Tapi aku tidak menjangkakan ada kejutan yang lebih hampeh lagi kerana selepas itu tak pasal-pasal duit aku akan terbang 4k! Rasanya belum betul-betul aku menikmati minum pagi yakni segelas teh tarik mamak, pustakawan itu bersuara dengan penuh semangat keegoannya “Bro, aku dah tukar kereta!” Aku buat tak kisah tapi rakan kongsi aku bertanya spontan. “ Kereta apa?” Pustakawan itu menunjuk dengan memek bibirnya “tuuuu!!!, sebelah keta kau tu”. Aku terkasima seketika. Ceh, saiz kereta dia lagi besar dari kereta aku. Waja tu!. Seketika aku rasa secawan teh tarik kedai mamak yang aku minum dah rasa macam sebaldi cuka getah.

Waja dah murah sekarang katanya, seakan mencurah sedikit garam dalam minumanku! Aku tanya dia “berapa ko bayar duit hantaran?”. “Lebih kurang 4K” katanya lagi. Yang tak tahan dia siap cakap “Kalau ko nak, ada 1 lagi waja kaler hitam dah siap modi dia punya bodikit..R3. petang ni aku nak pegi settlekan hal wajaku ni, kalau nak aku boleh tanyakan toke kedai tu” . Sudah!!! Dia tabur racun lak dalam minumanku. Aku cakap kat dia, “okeylah, ko tanyalah...nanti ko kol aku”. Sebenarnya aku tak begitu serius dengan kata-kataku itu sebab aku sayangkan sewara hijauku. Tapi rupanya dia betul-betul tanyakan toke kedai tu dan deal dgn toke tu bagi pihak aku. Menjelang petang pustakawan itu kol aku “Joe, jadi tak? Aku tergamam..hah!!! “ok jadi “ kataku spontan. Lepas tu otak fikirku ligat mencari ilham macam mana nak berdrama dengan orang rumah. Apa alasan terpaling munasabah yang nak aku berikan pada dia. besoknya aku pergi ke kedai kereta tu dengan rakan kongsiku. Ermm..cantik, aku cakap kat toke kedai tu..jadikkkk!!! memang aku suka dengan waja R3 ni sebab aku minat dengan Tenku Djan Lee setelah menonton aksi driffnya di TV. . petang tu aku letak duit hantaran. Aku pesan kat pustakawan tu, aku dah booked! Dokumen aku akan hantar kemudian. Besoknya toke kedai tu kol aku, “Sori encik, R3 tu owner tak jadi jual. Loan dia tak lepas untuk trade in Honda FFR!!” baru aku tahu waja R3 tu owner tumpang letak kat kedai usecar tu. Dengar cerita dia nak ambil Honda. Toke kedai tu jadi racun ketiga pula, “tak apa encik, kami ada banyak stok waja lagi ni. Esok cik datang dan pilih saja mana nak...” rasa aku nak sumpah toke tu dan semua peracun-peracun tu jadi waja R3. Akhirnya tanpa ada plan yang khusus, aku sambar jugak la waja tu. Aku cakap kat orang rumah “Kawan abang nk pinjam cek booked 3 hari. Dia nak bayar muka beli kereta.” Orang rumah aku tak banyak cakap terus tanda tangan cek kosong. 4 hari kemudian toke tu kol aku “encik, loan sudah approve. Boleh datang ambil kereta.” aduhhhhh...!!! apa aku nak cakap dengan orang rumah? Yang dia tahu wajatu bukan aku punya tapi pustakawan itu punya. Ahhh!! Lantak. Aku ajak orang rumah pegi ambil kereta tu. .” Dari seremban kami naik komuter sahaja sampai Mid Valley kerana kalau aku bawak sewara hijauku, nanti sapa pulak nk bawak kereta tu balik Seremban! Kalau biarkan orang rumahku yang memandu..kompom aku sampai Seremban dengan waja tu, dia entah sampai ke mana dengan sewara hijau tu sebab dia tak mahir dengan jalan Kola Lumpur!. Seminggu jugaklah aku pakai waja tu dengan mengatakan ia kepunyaan kawanku (si pustakawan tu). Sampailah isteri ku tanya “Baik betul ya kawan abang tu...bagi pinjam kereta lama-lama kat abang?” akhirnya aku mengalah “ Keta tu kita punya, bukan kawan abang punya!” aku dah bersedia mendengar deruman leteran isteriku. “Aik..? Iswara tu dah rosak ke?..” aku mengambil keputusan diamkan diri. Biar masa menyejukan hatinya. Masalah pertama selesai. Macam mana pula aku nak minta isteriku tanda tangan cek lagi untuk aku make up kereta?. tak payah ceritalah kan..hehehehe. Lebih kurang sebulan je kereta wajaku itu berkeadaan ori kilang. aku bawak ia ke kedai mak andam (kedai eksesori). Aku pasangkan bodikit R3. Masa ni lah aku terserempak dengan gang wajaclub Negeri Sembilan, sdr Sham Marshal (masa ni dia timbalan ketua komuniti Negeri sembilan). Aku mengambil masa lebih kurang seminggu untuk berfikir samada nak joint WC atau terus dengan ProCC. Akhirnya lewat bulan ogos 2008, aku sah menjadi ahli WC Komuniti Negeri Sembilan. Cuma sebagai ahli biasa, tak sangka lak boleh sampai kepada ahli luar biasa. Hehehehe! Yang paling luar biasa bila masuk WC ni ialah duit keluarpun luar biasa. Macamlah aku orang bujang yang nak habiskan duit untuk kereta, bukan untuk keluarga. Sehingga ke satu tahap, aku sedar. Memang tak kemana dengan dunia modifikasi kereta ni. Ia bukanlah matlamat utama aku masuk kelab. Aku hanya mencari rakan dan bizness! Tapi bertukar-tukar idea tentang dunia kereta tu memang antara pengetahuan yang aku dapat secara tidak langsung. Dan lagi jika aku bersama keluarga menikmati cuti-cuti Malaysia, rakan-rakan WC sentiasa ada di mana-mana. Ini antara beberapa perubahan yang aku buat. Kebanyakan perubahan dilakukan secara berperingkat. Tidak sekaligus, tu yang tak perasan baki akuan semakin berkurangan tu... Yang kelakarnya, ia bukan idea aku tapi idea rakan-rakan WC. Idea aku cuma, macam mana nak cover balik duit yang terbang? Dan lagi semakin aku memikirkan untuk tidak melabur pada wajaku, semakin banyak pula dugaan berupa pujukan dari rakan-rakan kelab... Akhirnya aku sedar dari angan yang panjang, dari lena yang sunyi, masih ada keperluan lain yang perlu aku bawa dalam mimpi malam...sebelum orang lain menganggap aku telah mengingau...!!!
Ditulis: 10 Januari, 2011

RADAR DETECTOR

Afa'al Resources telah dilantik sebagai Pre-Agent bagi Negeri Sembilan untuk mengedarkan Radar Detector. Terdapat beberapa jenama yang ditawarkan seperti contoh di dalam gambar adalah Radar Detector jenis GRD2010. Untuk maklumat lanjut sila klik Radar Detector. Lain-lain model Radar Detector : BRT-K777-B BRT-K989 GPS-918 GRD 2010 (Seperti gambar di atas) GRD 350

Banner Komuniti

 • WC PAHANG

  Taip maklumat panel 1 di sini
 • WC TERENGGANU

  Taip maklumat panel 2 di sini
 • WC JOHOR

  Taip maklumat panel 3 di sini
 • WC MELAKA

  Taip maklumat panel 4 di sini
 • WC K.L/SELANGOR

  Taip maklumat panel 4 di sini